Hur man ansöker om kulturstipendier

Hur man ansöker om kulturstipendier

Att arbeta inom kultursektorn är inte alltid helt lätt, något som de flesta som provat på detta nog är beredda att hålla med om. Att arbeta på projektbasis och inte alltid veta när nästa uppdrag, eller lön, kommer att komma kan vara både stressigt och oroande. Dessutom är det inte alltid ekonomiskt möjligt att utforska de projekt som man själv vill eftersom det ofta innebär att man inte får någon inkomst. Ett sätt att kunna fortsätta att utvecklas och vara kreativ samtidigt som man kan försörja sig är därför att ansöka om ekonomiskt stöd av olika slag. Stipendier är ett sådant hjälpmedel som ofta är mycket fördelaktigt för kulturarbetare inom olika sektioner.

Så söker du stipendium

Så hur skall man då gå tillväga för att söka, och förhoppningsvis vinna, ett stipendium? Processen är inte annorlunda i kulturvärlden än någon annanstans. För att skriva en lyckad stipendieansökan gäller samma regler oavsett vilken typ av stipendium man söker. Naturligtvis har alla olika stipendiefonder specifika krav på de ansökande, och dessa måste alltid uppfyllas, men i övrigt är det samma procedur som gäller för alla stipendier.

När man skall ansöka om stipendier gäller det att vara noggrann, det finns alltid specifika krav som skall uppfyllas och dessa skall man inte slarva med. Ta därför kontakt med den som hanterar stipendiet för att få reda på exakt vilka uppgifter som bör finnas med i ansökan. Ibland är det en färdig ansökningsblankett som skall fyllas i, vid andra tillfällen får man själv se till att få med alla viktiga fakta. Utöver detta brukar det vara vitalt, precis som när man söker vanliga arbeten, att författa och lämna in ett bra personligt brev. Man skall aldrig använda sig av ett standardbrev, speciellt inte när man söker stipendium, utan det gäller att skräddarsy brevet efter det stipendium som man för tillfället försöker bli tilldelad. Försök att inte bli alltför långrandig samtidigt som du får med all väsentlig information. Berätta om dig själv, varför du anser dig vara värdig stipendiet och hur du planerar att använda pengarna som följer med det.

Många stipendier- få sökande

Inom kulturvärlden finns det massor av olika stipendier att söka, det kan gälla allt från att få stöd för att hyra en lokal där kulturarbete utförs till att delta i en författartävling för att få bidrag nog för att kunna arbeta med sin bok på heltid. Stipendier för kultur sträcker sig dessutom mycket längre än så, man kan få ekonomiskt stör för musik, arkitektur, dans, måleri och mycket mycket mer. För att hitta de olika stipendier som finns tillgängliga gör man bäst i att ge sig ut på Internet och söka. Det finns betydligt mer stipendier än vad man kan tro, det gäller bara att hitta dem. Så vill man ha ett stipendium är det bara att sätta igång och leta, det finns utan tvekan något där ute som passar just dig och din talang och ambition. Dessutom finns det flera olika sökdatabaser där man kan registrera alla sina personliga uppgifter för att sedan låta databasen matcha dem mot olika tillgängliga stipendier.