Spel är också kultur

Spel är också kultur

Kultur är ett brett uttryck och ett brett område men trots detta så lämnas vissa saker alltid utanför gränsen för vad som är kultur. Ibland kan området upplevas som lite snobbigt och svårt och detta kan man gott förstå när man tar en närmare titt på vad som faktiskt räknas som kultur. Ofta belönas det smalaste och mest originella eller obskyra samtidigt som sådant som är alltför lättillgängligt inte alls får samma status eller erkännande. Tyvärr gör detta också att det kulturella området ibland känns exkluderande och svårtillgängligt. Det är därför viktigt att alla som är verksamma i branschen är öppna och försöker omfamna de lite mindre erkända områden som faktiskt också faller under genren kultur.

Ett exempel på ett sådant område är spel. Spel är också kultur men det är väldigt sällan som detta område tas med i beräkningen. Detta är mycket olyckligt då det är ett rikt och mycket varierat område där det dessutom råder en stor kreativitet och fantasin får fritt utlopp. Alla inom kultursektorn borde aktivt börja verka för att spel av olika slag skall bli en erkänd del av den svenska kulturen. Detta gäller naturligtvis alla typer av spel, och det finns väldigt många olika sorter, som borde ha ett högre anseende.

Spel är också kultur

Olika sorters spel

En av de mest kreativa typerna av spel är naturligtvis rollspelet. I den här typen av spel är deltagarna med i ett slags iscensättande av ett scenario eller en berättelse. Deltagarna antar olika roller och tillsammans agerar de sedan ut ett visst förlopp tillsammans med de andra spelarna. Det finns olika typer av rollspel- det som utförs vid en spelplan och med penna och papper och det lite mer aktiva lajvandet där personerna som deltar i spelet själva agerar ut skeendena i spelet. Historierna är olika men ofta är de hämtade från olika fantasy- verk så som Sagan om ringen eller liknande.

Brädspel och sällskapsspel

En annan sorts spel är naturligtvis brädspelen. I denna kategori ingår både klassiska brädspel så som schack, Kalaha och Backgammon. Dessutom räknas även sällskapsspelen in. Här finns ett mycket stort utbud och man kan hitta spel som täcker nästan vilket ämne som helst eller underhåller vilket intresse som helst. Ett klassiskt sällskapsspel är till exempel det väl kända kunskaps- och frågespelet Trivial Pursuit. Här tävlar deltagarna om vem som har den största kunskapen inom ämnen så som kultur, underhållning, historia, geografi, sport och naturkunskap. Den som kan mest har en klar fördel men det gäller också att ha en del tur med tärningsslag och liknande.

Hasardspel

Ytterligare en annan sorts spel, och kanske den mest spännande sorten är naturligtvis hasardspelen. Att spela för pengar gör naturligtvis alla spel lite mer intressanta och exalterande. Casinospel där man satsar pengar på resultatet av spelet är inget undantag och är därför något som många är intresserade av. Det finns dessutom massor av olika spel att välja mellan. För att försöka vinna de stora summorna pengar kan man till exempel spela poker, roulett, black jack, baccarat och mycket, mycket annat.