Våra största kulturpersonligheter

Våra största kulturpersonligheter

Att vara en kulturpersonlighet kan innebära mycket, det finns nämligen en lång rad yrken och sysselsättningar som omfattas av denna genre. Det kan röra sig om allt från sångare och musiker, till skådespelare, konstnärer, debattörer och kritiker. Listan är oändlig och begränsas inte endast till de ovan uppräknade exemplen. Den absolut mäktigaste personen på den kulturella scenen är ju utan jämförelse vår nuvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon har det yttersta ansvaret för vad som händer med kulturen i Sverige och åt vilket håll utvecklingen går. Dessutom ansvarar hon för den absolut största budgeten i sammanhanget och utövar stor makt genom att påverka hur dessa medel fördelas inom kultursektorn.

Andra inflytelserika personer

Det finns som sagt många olika personer med inflytande i den här branschen. En annan yrkeskår som kan påverka utvecklingen inom kulturen är journalister och debattörer. Det finns massor av kulturjournalister och recensenter vars åsikter och omdömen har stor betydelse och kan utgöra skillnaden mellan en framgång och ett fiasko i kulturvärlden. Några av dessa högt uppsatta journalister inkluderar bland annat Jan Gradvall, Åsa Beckman och Natalia Kazmierska. Utöver dessa finns de med ännu mer makt, nämligen journalisternas chefer. Åsa Lindeborg är kulturchef på Aftonbladet, Björn Wiman innehar samma position på tidningen DN, Sydsvenskan har sin Rakel Chukri och på Svenska Dagbladet chefar Lisa Erenius över tidningens kulturredaktion.

Andra som har mycket makt är ju också höga chefer på stora kulturella institutioner så som Lena Glaser som är programdirektör på SVT, Dramatens chef Eirik Stubø eller Anna Serner som är VD på Svenska Filminstitutet. Dessa personer står bakom alla de stora beslut som sedan påverkar vilken typ av kulturellt utbud som svenskarna skall få möjlighet att ta del av.

Artister och författare

En av våra absolut största kulturpersonligheter är utan tvekan Povel Ramel. Denne underfundiga och finurliga man har gjort ett stort avtryck i det musikaliska Sverige. Det är nog inte någon som har missat denna briljanta herres existens och vi kommer alla att fortsätta att njuta av hans verk under en lång tid framöver. Povel har skapat mängder av roliga och träffande sånger och texter samt underhållit oss med roliga revyer, krogshower och pjäser för att bara nämna en liten del av hans stora produktion.

När det kommer till litteratur går det inte heller att förneka att Astrid Lindgren är en av Sveriges absolut mest inflytelserika författare genom tiderna. Denna fantastiska kvinna har funnits närvarande och lämnat permanenta intryck hos flera generationer svenskar. Hennes fantastiska sagor och berättelser är något som många av oss växt upp med och aldrig kommer att glömma. Trots att de skrevs för länge sedan är de fortfarande lika aktuella då de behandlar ämnen som alltid behöver dryftas. Förutom att skriva böcker var Astrid också starkt engagerad i många samhällsfrågor. Bland annat kämpade hon envist för alla barns rättigheter och för de svaga i samhället.

En av de allra viktigaste kulturinstitutionen

Andra viktiga och inflytelserika svenska kulturpersonligheter är ju ledamöterna av Svenska akademien. Denna anrika institution grundades redan 1786 och har sedan dess verkat i enlighet med dess ursprungliga syfte att arbeta för det svenska språkjets renhet, styrka och höghet. Detta gör man genom att vårda och bevara svenska språkliga traditioner samtidigt som man är öppen för nya influenser och bevakar hur de påverkar och integreras i vårt språk. Detta gör man bland annat genom att ge ut olika ordböcker och ordlistor samt att belöna god litteratur med en rad priser och utmärkelser. De arton ledamöterna har därmed en mycket stark inverkan på den svenska kultursfären och har även stor makt. Bland några av ledamöterna märks till exempel Peter Englund, Kristina Lugn, Horace Engdahl och Torgny Lindgren.